söndag 18 december 2011
lördag 17 december 2011
Dagens: Mahogany Comparadun
Har uppenbarligen fastnat i biot träsket. Jag har precis avslutat en serie med dagsländer i olika stadier, flymf, cripple och dun. Experimentera även en del med foam och försöker bland annat att få till gräshoppa men är än så länge inte alls nöjd med resultatet. Förhoppningsvis blir det mer tid till flugbindning under morgondagen.
torsdag 8 december 2011
Dagens: Mahogany Cripple
En mycket produktiv kväll med både nattsländepuppor och cripples. Det rullar på bra nu och innehållet i askarna bara växer och växer, det är en fröjd för ögat och ett belåtet lugn har börjat att infinna sig. Jag kommer inte att behöva känna någon ångest när säsongen drar igång.
söndag 4 december 2011
Dagens: Mahogany flymf/spider
Traditionellt nedströms våtflugefiske med spiders eller flymfer kan vara mycket effektivt. Jag använder mig ofta av den tekniken när jag fiskar harr och den är speciellt effektiv i skymningen under nattsländekläckningar. Flugan på bilden befinner sig någonstans mitt emellan en klassisk spider och en modern flymf, personligen föredrar jag lätt dressade varianter med hackel av rapphöna eller brahma höns.
lördag 26 november 2011
Dagens: Detached body nattslända
Försöker att få till ett nytt mönster för att imitera de större nattsländorna. Den här band jag upp i dag, bakkroppen gör jag av foam med hjälp av J:son nålen. Framkroppen är hjorthår som jag spunnit i en ögla och sedan hacklat. Känner mig inte riktigt nöjd med proportionerna, vingen känns inte heller helt hundra. Jag får nog ta och skaffa nya vingbrännare, vingmaterialet är hållbart men inte jätte snyggt. Tycker inte om dom hyper realistiska vingarna som man kan köpa färdiga men man kan kanske uppfinna något mellanting som är både hållbart och snyggt.
onsdag 23 november 2011
Dagens: Comparadun
Ytterligare ett enkelt mönster helt i min smak. En lätt dressad light olive comparadun, flugan på bilden har stjärtspröt av micro fibetts men man kan också använda sig av hjort hår. Jag föredrar att använda mig av mycket fint hjort hår till den här typen av flugor som ofta säljs under namnet costal deer hair eller comparadun deer hair. Mönstret har en läcker profil och lämnar ett mycket snyggt avtryck på vattenytan. Ännu en fluga till sjöasken.
tisdag 22 november 2011
Dagens: CDC&Elk
En fullkomligt lysande imitation av en nattslända. Går snabbt och lätt att bind samtidigt som den flyter som en kork. En modern klassiker
söndag 20 november 2011
Dagens nr2: Bugger
Har snart fyllt upp havsöringsasken med Brahma Buggers, golden brown, olive och natural grey. Binder dom i 4cm, 6cm och en wiggle variant på 8cm.
Dagens: Klassisk myra
Klassisk myra från Flugbindning på mitt sätt av Bergqvist. Använder grizzly istället för svart vilket gör att man ser flugan mycket bättre. Tycker att Tiemco 103BL är en grym krok för traditionella torrflugor, lätt, hullinglös och snygg. Fantastiskt effektiv vid blindfiske efter harr i strömande vatten.
söndag 13 november 2011
Dagens: Flicksländenymf för bobby fiske
Flicksländenymf tänkt att användas vid bobby fiske till våren. Känns roligare att åtminstone försöka imitera något. Mängder av foam som underkropp, vikt över ryggen och till vingsäcken för att flugan skall stiga med huvudet först.
tisdag 8 november 2011
söndag 6 november 2011
söndag 30 oktober 2011
Fullständigt orimligt
Jag kan inte förstå varför man inte får fiska havsöring året runt. Finns det över huvud taget någon forskning som visar att det skulle ha någon som helst påverkan på beståndet. Hade det inte räckt med att införa fredningsområden runt åmynningarna. Blev inspirerad av Mr Flyfiction och drog med pappa för att kolla öringlek. Min beundran över den prövning som öringen utsätter sig för känner inga gränser. Det är en fantastisk och underbar fisk. Jag kommer aldrig att kunna vänta till april, det är redan olidligt.
söndag 23 oktober 2011
Mera galenskap
Kan man irritera öringen till att hugga? Om så är fallet kanske denna fluga kan vara något. Fluorescerande chartreuse höns saddle, flashabou och icedubb. Ibland måste man tillåta sig att vara kreativ och inte bara producera fluga efter fluga som ser likadana ut. Inte bara för nöjes skull utan även för att utvecklas som flugbindare.
måndag 17 oktober 2011
Frankie Special färgskala
Trio.
STF Tan, Brahma hen saddle golden straw.
STF Olive grey, Brahma hen saddle natural mottled grey.
STF Olive, Brahma hen saddle olive.
lördag 15 oktober 2011
fredag 14 oktober 2011
Brahma Bugger steg för steg
Material
Krok: Variavas 2600 ST-V
Tråd: Bennechi ultra strong
Förtyngning: Bly 0,20mm
Ribbing: Danville´s monofilament Fine
Dubbing: STF Tan
Kroppshackel: Brahma hen saddle
Stjärt: Brahma hen chickabou
Ögon: Holographic eyes super pearl 5mm
Jag förtynger kroken på främre delen av krokskaftet för att ge flugan en jiggand gång vid infiskningen. Höns hacklet och chickaboun är två väldigt livliga material som båda vinner på detta. Allt enligt teorin att livliga material och rörelse ger en giftig fluga. För att flugan skall bli hållbar är det mycket viktigt att man fäster blytråden med superlim
Fäst in två chickabou fjädrar som stjärt, en på vardera sida om krokskaftet.
Efter att jag fäst in chickabou fjädrarna binder jag in min ribbing. Jag föredrar transparent ribbing som lindas tvärs över hacklet för att göra flugan så hållbar som möjligt
Fäst in hacklet och dubba med STF
Dubblera hacklet och ribba sedan åt motsatt håll för att göra flugan så hållbar som möjligt. Det är viktigt att man får med ett par varv med dom marabou liknande hackelfibrerna för att flugan skall få det rätta stuket och röra sig så livfullt som möjligt i vattnet.
Fäst in ett par ögon och limma.
Etiketter:
Baitfish,
Brahma Buggers,
Havsöringsflugor,
SBS
söndag 9 oktober 2011
Brahma Army
Havsörings säsongen är över och flugbindnings säsongen tar sin början. Lika viktigt som själva fisket är drömmande och filosoferande. Att planera inför en ny säsong och drömma sig tillbaka till sommarens fiske. Nya platser att besöka och gamla att återse, nya flugmönster och förbättrade favoriter. En sak är säker många Brahma Buggers kommer att behövas.
tisdag 26 juli 2011
Baitfish mönster-Stensnultra
Stensnultra |
Partridge-Sea Prince |
EP-fiber |
Tapering av EP-fiber |
Sektion nummer två |
Avslut |
Färgning med Letraset |
Färdig fluga |
tisdag 12 juli 2011
Fiska på fisk som inte äter?
Jungeltupp |
För mig är flugbindning en mycket viktig del av fisket. Om jag inte hade haft denna hobby i hobbyn så skulle jag nog inte ägnat mig åt flugfiske. Det handlar om att bekräfta teorier, vad äter fisken och hur kan jag imitera dess föda på ett tillräckligt effektivt sätt för att lura den att hugga. Den i särklass viktigaste delen i detta annser jag vara valet av fluga.
Full koncentration |
Black and Green Helmet |
Black and Chartreuse variant |
Brown and Orange variant |
Glödhäck |
Trots mina svårigheter att förstå laxfisket har jag som flugbindare alltid känt en viss attraktion till de äldre flugmönstren med dess exotiska fjädrar. Att binda klassiska laxflugor är någonting som jag ser fram emot att en dag försöka mig på, en flugbindningstekinsk och kreativ utmaning. Min svärfar, Snickarn är flugfiskare och dessutom laxbiten. Enligt honom och andra av hans sort är laxfiske det ultimata. När han pratar om sitt fiske i Orkla är det inte utan att man blir lite sugen. Jag har än så länge lyckats motstå frestelsen att följa med honom, mycket på grund av plånboken. Flugbindaren i mig har dock inte kunnat motstå frestelsen att fylla på hanns askar inför årets resa. Dom här flugorna är de första laxflugorna jag har bundit och estetiskt lämnar dom en del i övrigt att önska. Förhoppningsvis kan dom lura laxen ändå.
De första |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)